Friday, December 21, 2018

Cecilie Lind - OBJECTIFY ME


OBJECTIFY ME

3.-20. januar 2019
 
Velkommen til vernissasje torsdag 3. januar kl 19.00

Et kunstprosjekt som undersøker forholdet mellom objekter, objektifisering, seksualisering og tradisjonelle kjønnsroller - sett opp mot massemedia og sosiale medier.

Sex selger. Praksisen med å eksponere lettkledde kvinner for å selge produkter har blitt så vanlig at vi knapt legger merke til det lenger.

Annonsører sloss om oppmerksomheten vår. Vi elsker å konsumere og vi spiser med øynene først. Daglig blir vi overeksponert med visuelle budskap som vil at vi skal konsumere mer. Dette dominerer og manipulerer vår oppfattelse av virkeligheten.

Mellom 2006 og 2016 ble halvnakne og seksualiserte kvinner brukt i reklamen seks ganger mer enn menn. I 2017 sank tallet til fem ganger, men antallet seksualiserte kvinnelige fremstillinger totalt forble det samme (en av 10).

 
Hva er definisjonen på et objekt og hva er objektifisering? Hva er forskjellen på objektifisering og seksualisering? Er massemedia og reklame skyld i alt fokuset på de ytre faktorer - og er det grunnen til at unge mennesker velger å objektifisere og seksualisere seg selv på sosiale medier? Er dette et resultat av at kvinner tradisjonelt har blitt sett på som det svake kjønn som skal tilrettelegge for å dekke mannens behov? Kvinnens rolle var på kjøkkenet, med løpestreng til senga. Hun skulle holde huset rent og pent, føde barn og se bra ut for mannen. Vi har heldigvis kommet lenger enn dette i vesten, men er det et gammelt innarbeidet mønster som henger igjen?


Det hevdes at prostitusjon er verdens eldste yrke.
På Wikipedia står det følgende: «Normalt er et objekt en gjenstand som det kan tas og føles på, men det kan også være en person, et dyr, en eiendom eller et element i universet - eller for eksempel en sinnstilstand som er gjenstand for forskning.»

Installasjonen inneholder ti skulpturer av kunstnerens selvportrett - appropriert med ulike objekter, montert på vegg med tykke gullrammer. Videre er det fem skulpturer av modifiserte, surrealistiske objekter og et speil. Rommet er kledd med vinrøde velur-draperinger og vinrødt teppe på gulvet. I bakgrunnen høres et sampel av sangen «I´m too sexy», av Right Said Fred. Atmosfæren gir assosiasjoner til Barokken, The Red Light District i Amsterdam og til Kitsch. Er det stilfullt eller glorete? Vulgært eller elegant? Sexy eller billig?

Annique Delphine, multimedia kunstner og feminist:
«Vi har blitt objektifisert i den grad at vi ikke lenger blir sett på som mennesker, men som seksuelle verktøy. Vi har blitt skilt fra vår helhet. Redusert til en vare. Femininitet har blitt så fjern fra vår natur at det har blitt fremmed. Noe å være redd for, noe som må kontrolleres, sensureres og skjules, som om det var en alvorlig trussel. Jeg tror den virkelige trusselen er ubalansen som er skapt i det patriarkalske samfunnet.»


Studier viser at objektifisering kan ha en sammenheng med seksuell tvang i romantiske forhold. Statistikk viser og at det er en mulig sammenheng med objektifisering knyttet til seksualisert vold. Dette rammer kvinner over hele verden. Vi hører historier om at seksualisert vold blir brukt som våpen i krig. Målet er å fysisk ødelegge kvinnene nedentil, traumatisere dem og samfunnet de lever i, i tillegg til at noen blir gravide og må bære frem et uønsket barn - og/eller bli forlatt av sin ektemann fordi han ikke kan leve med skammen over å ha en voldtatt kone.

Den som blir objektifisert kan ikke velge hvordan en blir objektifisert, på samme måte som en ting ikke kan velge hvordan den blir brukt. Objektifisering tar ikke hensyn til ens preferanser og er likegyldig til dem.
 
Å måle en person du finner mindre attraktiv og forkaste vedkommende som et uegnet sex-objekt som ikke er verd din oppmerksomhet er like objektifiserende som å redusere et annet menneske til et objekt for begjær.
Faktisk objektifisering lar ikke objektet bestemme hva de får ut av det. Derfor vil de fleste mennesker heller være en person enn en ting.

The American Psychological Association skriver:
  
"Det er flere komponenter i seksualisering som skiller den fra sunn seksualitet. Seksualisering forekommer når:

  *   en persons relevans utelukkende blir målt i seksuell appell og oppførsel - og utelukker andre kvaliteter
     
  *   en persons ytre blir målt på en skala hvor det å være attraktiv blir definert (kort sagt) 
med å være sexy
      
  *   en person blir seksuelt objektifisert – det vil si, å bli redusert til et redskap for andres  seksuelle bruk, fremfor å bli sett på som en person med evne til selvstendige handlinger og egen beslutningsevne

  *   og/eller upassende påtvunget seksuell tilnærming"

Nobels Fredspris 2018 gikk til legen Denis Mukwege fra Kongo og Irakiske Nadia Murad, som ble holdt som sexslave av terrorgruppa IS. Begge får prisen for kampen mot at seksualisert vold blir brukt som våpen i krig.

Cecilie Lind (f. 1973 Lørenskog) har en Mastergrad fra Kunsthøyskolen i Oslo og mottar Statens Kunstnerstipend. Seneste separatutstillinger inkluderer Galleri 69 (2016), BOA (2014), og Pushwagner Galleriet (2014). Hun debuterte på Høstutstillingen i 2013 og har deltatt på en rekke gruppeutstillinger, blant annet på FineArt Oslo (2018), Forum Karlin Praha (2017), The Nordic Craft Pavilion Paris ( 2015),  Billedhugger foreningen Oslo (2014) og Ceramica Multiplex Kapfenberg og 
Varazdin (2013). 

 
Åpningstider i galleriet er:   
torsdag 15-19, lørdag og søndag 12-16 eller etter avtale.
For avtale om visning, kontakt Cecilie Lind på cecilielind@hotmail.com eller mobil 92 68 68 44
For mer informasjon om kunstneren: www.cecilielind.no

Kilder:

No comments: